Tematski posvet LAS “Priložnosti in izzivi na področju razvoja kmetijstva, zdrave hrane in podjetništva na podeželju”

V Slovenski Bistrici bo v petek, 6. septembra in v soboto, 7. septembra potekala tradicionalna prireditev 23. PODOBE BISTRIŠKIH DOMAČIJ. Prireditev že vrsto let povezuje bistriško podeželje z mestom Slovenska Bistrica. Gre za kmetijsko-turistično prireditev z osrednjim prizoriščem v Slovenski Bistrici, nekaj dogajanja pa bo tudi v njeni okolici.

Na letošnjih Podobah bo v petek ob 10.30 v viteški dvorani gradu potekal strokovni posvet Lokalnih akcijskih skupin iz vse Slovenije na temo »Priložnosti in izzivi na področju razvoja kmetijstva, zdrave hrane in podjetništva na podeželju«. Na posvetu bo prisotna tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec s sodelavci, ki bo predstavila novosti in smernice na tem področju ter se pred posvetom srečala na delovnem sestanku z našimi kmeti. Udeleženci posveta se bodo med drugim seznanili z nekaterimi aktualnimi projekti, ki so sofinancirani z evropskimi sredstvi in si ogledali razstavo nagrajenih kruhov in potic Društva kmetic Slov. Bistrica ter čebelarski center, kamor jih bomo zapeljali z bistriškimi starodobnimi vozili. Vrata bodo odprle tudi nekatere kmetije, ki si jih bodo lahko ogledali naši šolarji.  

V soboto bo med 9. in 17. uro na bistriškem gradu oziroma grajskem dvorišču potekal festival Bistr’ške podobe. Kot vsako soboto bo tudi tokrat obiskovalce prijazno sprejela grajska tržnica z lokalnimi dobrotami. Poleg tega bodo na pobudo Centra domačih in umetnostnih obrti (CDUO) Slovenska Bistrica svoje unikatne izdelke razstavljali in ponujali rokodelski centri iz vse Slovenije, česar zagotovo ne gre zamuditi. Otroci se bodo lahko udeležili številnih ustvarjalnih delavnic, ogledati pa si bo možno tudi prikaze starih obrti in običajev. Prav tako bo organiziran ogled čebelarskega centra in mesta, kamor se bodo obiskovalci lahko podali s starodobniki ali kočijo.

Dvodnevno dogajanje se bo zaključilo na grajskem dvorišču z  vinsko-kulinaričnim večerom, s pričetkom ob 18. uri, kjer bodo podeljena priznanja za nagrajene kruhe in potice. Nato bo sledilo druženje ob odličnih bistriških vinih in kulinariki ter ob prijetnih zvokih Bistr’ških muzikantov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Fill out this field
Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.
You need to agree with the terms to proceed