POVZETEK: Operacija se osredotoča na oživljanje kulturne dediščine na inovativen način s prezentacijo izdelkov iz starih rabljenih materialov. Rekonstruirala se bo stara vinska klet, ki predstavlja kulturni spomenik. Namen obnovljene kleti je poraba prostora za prezentacijo lastnih izdelkov izdelanih iz recikliranih starih vinskih sodov ter za povezavo z okoliškimi deležniki (gastronomi, vinarji). Preplet različnih dejavnosti kot sta obrtniška in kulinarična predstavljata nov pristop pri ustvarjanju turistične ponudbe, kar bomo v prihodnje zagotovo gradili. Izvedba aktivnosti predstavlja promocijo dejavnosti in vključevanje končnih uporabnikov ter ostalih deležnikov iz navedenih ciljnih skupin.

GLAVNE DEJAVNOSTI: Obnova kulturno zgodovinskega spomenika lokalnega pomena – kleti

Aktivnosti za revitalizacijo kulturne dediščine (kleti) z vpeljavo sodobnih elementov ter povezavo z lokalnimi deležniki:

  1. Aktivnost: Izdelava promocijskih materialov
  2. Aktivnost: Prikaz izdelave ŠTOKWENZEL izdelkov iz starih vinskih sodov (3 delavnice za različne starostne skupine – mlajšo generacijo (šole) za dvig inovativnosti med mladimi in prikaz možnosti povezave inovativnosti s staro tradicijo ter prikazati možnost podjetništva na podeželju, srednjo generacijo (turisti, podjetja, kmetje, vinarji, gastronomi in starejšo generacijo (upokojenci).
  3. Aktivnost: Ogled kleti kot del kulturnega spomenika in predstavitev lokalnih domačih dobrot (v sodelovanju z lokalnimi ponudniki) v obnovljeni vinski kleti.
  4. Aktivnost: Ogledi kleti kot del kulturnega spomenika za širšo zainteresirano javnost.

CILJI: Namen je ohranjati kulturno dediščino na inovativen način. Ravno s prikazom izdelave izdelkov iz vinskih sodov se osmišlja stara tradicija na nov način z vnosom inovativnih elementov. Prikaz možnosti krepitve lokalnega gospodarstva na podeželju, medgeneracijsko sodelovanje, trajnostni turizem predstavljajo glavne usmeritve operacije. Pomemben del predstavljajo povezave z ostalimi deležniki pri skupnem oblikovanju turistične ponudbe.

PRIČAKOVANI REZULTATI: Operacija z obnovo del kulturnega spomenika in aktivnostmi za revitalizacijo kulturne dediščine in aktivacijo trajnostnega turizma vpliva na osrednjo tematsko usmeritev SLR – Izboljšanje kvalitete turistične ponudbe in turističnih programov s širšo inovativno turistično ponudbo s povezovanjem z ostalimi lokalnimi deležniki in oblikovanjem skupne turistične ponudbe.

Prijavitelj: ŠtokWenzel Aleš Wenzel s.p.

Višina upravičenih sredstev CLLD: 27.366,20 EUR

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Fill out this field
Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.
You need to agree with the terms to proceed