Srečanje predsednikov in vodilnih partnerjev Lokalnih akcijskih skupin

V torek, 16. 1. 2024 je v Gorici pri Slivnici (občina Šentjur) potekalo srečanje predsednikov in vodilnih partnerjev Lokalnih akcijskih skupin v programskem obdobju 2023 – 2027. Zbrane je v nagovoru pozdravil tudi minister dr. Aleksander Jevšek, ki je poudaril, da mehanizmi, ki delujejo po pristopu od spodaj navzgor najučinkoviteje rešujejo konkretne težave ljudi in so zato vse bolj pomembni.

Strokovni del posveta je potekal na temo razvoja podeželskih skupnosti, s predstavitvijo projekta Rebound – “Prožnost podeželskih skupnosti”, sledila je predstavitev nove Uredbe o izvajanju LEADER/CLLD, ki sta jo pripravili Marjeta Jerič iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Simona Laznik iz Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj.

Po besedah predstavnikov ministrstev lahko LAS-i v kratkem pričakujemo odločbe o potrditvi Strategije lokalnega razvoja. Za pripravo dokumentov, ki so potrebni za oblikovanje in objavo javnih pozivov s strani LAS-ov, so potrebna navodila posameznega sklada o upravičenih stroških, ki jih morata objaviti posamezna ministrstva. Ravno tako morajo vzpostaviti informacijske sisteme za vlaganje vlog in zahtevkov. S strani LAS-ov je bila podana pobuda, da LAS-i čim prej dobimo potrebna navodila, da lahko pričnemo s pripravo javnih pozivov.

Predvidevamo, da bomo prve javne pozive lahko objavili spomladi.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Fill out this field
Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.
You need to agree with the terms to proceed