Vodilni partner LAS Dobro za nas, RIC Slovenska Bistrica, se je 12. septembra 2017 udeležil sestanka glede problematike izvajanja projektov v okviru CLLD, financiranih iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Sestanek je sklicala Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (ARSKTRP).

Direktor ARSKTRP g. Benedikt Jeranko je uvodoma izpostavil glavne pomanjkljivosti posredovanih operacij, v nadaljevanju pa so bili predstavljeni konkretni primeri napak kakor tudi njihove posledice.

Največ napak se pojavlja pri predložitvi treh ponudb za uveljavitev stroškov ter pri prilaganju zakonsko predpisanih dovoljenj, soglasij in druge zahtevane dokumentacije, skladno s področno zakonodajo.

Poudarjeno je bilo, da morajo biti priložene ponudbe datirane pred oddajo na javni poziv LAS, ponudbe morajo biti primerljive (po vsebini) ter izdane s strani ustreznih izdajateljev.

Ponudbe datirane po roku za oddajo na javni poziv ne bodo upravičene, prijavitelj pa bo aktivnosti moral vseeno izvesti. Prav tako je bilo povedano, da bodo operacijam brez ustreznih soglasij in dovoljenj izdane negativne odločbe.

Do začetka septembra so na ARSKTRP prispele 203 vloge, odobrenih je nekaj čez 20. Časovnica ARSKTRP za pregled in odobritev posamezne vloge je od 4 do 6 mesecev.

Trenutno je v obravnavi tretja sprememba Uredbe CLLD, ki predvideva omilitev predpisov glede pridobivanja treh ponudb, kar bo olajšalo prijavo operacije kakor tudi pregled in potrditev s strani ARSKTRP.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Fill out this field
Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.
You need to agree with the terms to proceed