Projektni partnerji, Oljarna Fram d.o.o., Občina Rače – Fram, Kmetijska zadruga Rače z.o.o. in  Društvo vinogradnikov Rače Fram so k operaciji pristopili z namenom, da povežejo in izboljšajo ponudbo lokalnih proizvodov z obstoječo turistično ponudbo na skupnem razstavnem in prodajnem prostoru v objektu tehniške in stavbne kulturne dediščine. Operacija je prvenstveno namenjena obnovi dela stare oljarne v Framu, ki se ponaša z več kot 270 leto tradicijo proizvodnje bučnega olja. V oljarni so stari stroji in naprave kot del tehniške kulturne dediščine, ki jih želijo obnoviti in ohraniti za naslednje rodove. Uredili bodo promocijsko-degustacijski prostor (40 m2), kjer bodo vitrine za razstavljanje bučnega olja, izdelkov KZ Rače in Društva vinogradnikov Rače-Fram. Promocijska soba bo namenjena prirejanju različnih delavnic in drugih manjših prireditev. Celotna stavba stare oljarne je dotrajana, zato se bo v okviru operacije izvedla obnova fasade ter zamenjava stavbnega pohištva. Oljarna Fram bo nato izvajala vsakoletne prikaze tehniške dediščine osnovnim šolam. Obnova oljarne je pomembna tudi iz vidika vasi Fram, ki je spomeniško zaščitena kot naselbinska dediščina. Po izvedbi obnove bo Oljarna Fram za upravljanje tehniške dediščine in njeno promocijo zaposlila enega delavca in tako ustvarila eno novo delovno mesto.

Predmet investicije je obnova stavbe (investicijsko vzdrževalna dela) in ureditev prostorov stare oljarne v muzej oljarstva in v promocijsko degustacijski prostor s trgovino lokalnih proizvodov ter turistične ponudbe. Načrtovane vsebine projektnih partnerjev so ponatis promocijske turistične zloženke ter izobraževalno promocijske aktivnosti.

Aktivnosti vodilnega partnerja: Oljarna Fram d.o.o.

Oljarna Fram že dolga leta želi pristopiti k ureditvi tehniške dediščine oljarstva in obnovi prostorov stare oljarne, vendar so se v preteklosti izvajala le nujna vzdrževalna dela.

Z operacijo »Oljarska dediščina« bodo izvedli naslednje aktivnosti:

  • ureditev enega prostora v skupni površini 40,00 m2 v pritličju;
  • restavriranje 6 starih strojev in naprav za proizvodnjo bučnega olja;
  • obnova fasade in zamenjava stavbnega pohištva na objektu stare oljarne;
  • organizacija dogodka Dneva odprtih vrat s promocijsko degustacijskimi aktivnostmi in prikazom tehniške dediščine.

Aktivnosti Partnerja 1: Občina Rače – Fram

Občina Rače – Fram bo izvajala promocijske aktivnosti. Prenovila in ponatisnila bo promocijsko turistično zloženko Turistična destinacija Rače-Fram,

  • 1000 kosov brošur v slovenskem jeziku
  • 500 kosov brošur v angleškem jeziku.

 Aktivnosti Partnerja 2: Kmetijska zadruga Rače z.o.o.

KZ Rače bo promovirala ponudbo lokalnih izdelkov, med katerimi je tudi bučno olje in ostali proizvodi Oljarne Fram. Zadruga že  uporablja bučno olje in semenke v nekaterih svojih lastnih proizvodih. KZ Rače že sedaj v svoji trgovini ponuja izdelke lokalnih ponudnikov s katerimi sodeluje že vrsto let. V okviru projekta bodo izvedli 4 promocijske delavnice na območju LAS: izvedba 1 delavnice v Račah, izvedba 1 delavnice v Slovenski Bistrici, izvedba delavnice v Makolah in izvedba 1 delavnice v Poljčanah.

 Aktivnosti Partnerja 3:  Društvo  vinogradnikov Rače – Fram

Društvo vinogradnikov bo s zunanjim izvajalcem za svoje člane in tudi drugim zainteresiranim na območju LAS izvedlo delavnico z naslovom »Trženje s kmetije«. Na njej bodo predstavljene tri aktualne teme, in sicer: zakonodaja s področja dopolnilnih dejavnosti, trženje proizvodov in komuniciranje s kupci.

Cilj: obnova starih oljarskih strojev ter prikaz njihovega delovanja, kar predstavlja inovativno izobraževalno vsebino ter oživitev tehniške dediščine.

Rezultat: ustvarjeno novo delovno mesto, nov promocijsko-degustacijski prostor, obnovljeni prostori stare oljarne Fram.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Fill out this field
Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.
You need to agree with the terms to proceed