Občina Poljčane

Černogov dvojni kozolec-toplar s tremi pari oken stoji v ravnini, na travniku, nekoliko odmaknjen od gručastega jedra. Dvoetažno leseno konstrukcijo pokriva strma, dvokapna čopasta opečna streha. Kozolec, značilni gospodarski objekt izvira iz 19. stoletja in predstavlja zanimivo dominanto v pokrajini.

Mimo kozolca potekajo številne pohodne in učne poti, (ena najbolj znanih je »pot Čez Babo«), ki med drugim vodijo na 979 metrski znani hrib Boč, ki spada v območje Krajinskega parka Boč – Donačka gora in je eden od pomembnejših planinski točk v podravski regiji. Mimo kozolca poteka na novo postavljena in urejena učno tematska pot Zgornje Poljčane – Studenice ob reki Dravinji namenjena kolesarjem in pohodnikom. Območje občin LAS na letni ravni obišče okoli 1.400 turistov iz lokalnega okolja in drugod. 80 % vseh turistov povprašuje po turističnem produktu: pohodne in kolesarske poti. Obnovljen kozolec predstavlja odlično postojanko za oddih in druženje mimoidočih kolesarjev in pohodnikov ter družin, ki imajo tako možnost spoznavati okolje ter kulturno-etnološko bogastvo pokrajine. Ob enem pa predstavlja idealni kraj za odvijanje raznovrstnih prireditev na prostem v zeleni pokrajini ter razstav na prostem.

Projekt Oaza za oddih pomeni za območje LAS ohranjanje in varovanje predmetne kulturne dediščine, spodbujanje zdravega načina življenja ter zdravih družinskih odnosov, pri čemer je bistveno, dvig kakovost življenja in kot takšen spodbuja trajnostni razvoj.

Vrednost projekta: 22.704,00 €, od tega 9.460,00 € LEADER sredstev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Fill out this field
Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.
You need to agree with the terms to proceed