Občina Slovenska Bistrica

Kuhinja predstavlja večnamenski prostor namenjen druženju, trženju, izobraževanju ter razvoju dopolnilne dejavnosti na kmetiji: peka kruha, peka potic in peciva.

Na območju LAS v okviru 5 društev kmetic deluje 9 aktivov kmečkih žena, v katera je vključenih preko 100 starejših in mlajših žena. Njihovo osnovno poslanstvo je ohranjanje in razvijanje kulinarične dediščine območja LAS ter prenos na mlajše generacije in kot takšna aktivi s svojim delovanjem pomembno prispevajo k družbenemu življenju na območju LAS. Z pekovskimi dobrotami pripravljenimi na tradicionalen način popestrijo marsikatero prireditev, organizirajo in izvajajo tečaje ter razkazujejo svoje kulinarične veščine in se strokovno bogatijo z izmenjavo izkušenj z aktivi iz sosednjih občin. Vse te aktivnosti aktivi izvajajo manj kvalitetno in brezplačno, kot bi sicer če bi razpolagali z ustrezno in prilagojeno infrastrukturo.

Naslednji korak, razvoja delovanja aktivov kmečkih žena predstavlja trženje njihovega znanja in njihovih dobrot ter še tesnejše povezovanje in druženje s podobnimi združenji doma in v tujini. Da bi lahko naredili korak naprej je aktivom bilo nujno potrebno zagotoviti ustrezno prostore, kjer lahko žene pripravljajo dobrote iz kmečke kuhinje, izvajajo tečaje za različne ciljne skupine in tako prenašajo kulinarično dediščino območja LAS na naslednje rodove ter še za tesnejše sodelovanje in druženje s podobnimi združenji doma in iz tujine.

Ustrezno opremljena kuhinja, v skladu s posebnimi sanitarno-zdravstvenimi pogoji, za predelavo živil industrijskega izvora, kot dopolnilno dejavnost na kmetiji, nudi možnost ženam na kmetiji, da lahko registrirajo peko kruha, peko potic in peciva kot dopolnilno dejavnost na kmetiji. Številne žene vključene v aktive razpolagajo z vrhunskimi znanji in spretnostmi priprave tovrstnim domačih dobrot, nimajo pa ustrezno urejenih prostorov za peko, ki bi dovoljevali opravljanje tovrstne dopolnilne dejavnosti na kmetiji za tržne namene.

Projekt Kuhinja kot večnamenski prostor odpira številne možnosti od druženja, širjenja znanja in izobraževanja, ustvarjanja tržne ponudbe, do ustvarjanja novih virov dohodka na kmetijah na območju LAS ter novih delovnih mest za člane kmečkih gospodinjstev, ki izhaja iz potencialov kmetije in kmečke tradicije.

Vrednost projekta: 115.347,41 €, od tega 47.068,64 € LEADER sredstev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Fill out this field
Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.
You need to agree with the terms to proceed